Fa tüzelés
Minél nedvesebb a
fa
, annál kisebb a fűtőértéke. A fában található nedvességnek az
elégés alatt el kell párolognia. Mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű
energia szükséges, ezért minél nagyobb a tűzifa víztartalma, annál több energia vész
kárba a fűtés folyamán.

Jól látható, hogy a nedves fa
50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel
rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10%-os
fa.
Nedves fát eltüzelni nem csak gazdaságtalan, hanem környezetkárosító is. A nagy
nedvességtartalom miatt az égési hőmérséklet kisebb, növekszik a korom és káros
anyag kibocsátás, megnő a kémény eltömődésének a veszélye. Csak száraz,
legfeljebb 20% nedvességtartalmú fával szabad fűteni. A fának időre van szüksége a
száradáshoz, mely minimum 2 év.
A fa gyulladási hőmérséklete csak fele akkora mint a tojásbriketté, az ugyanis csak
500 celsius fokon gyullad meg. Minél nagyobb a fadarab térfogathoz viszonyított felülete,
annál könnyebben gyullad meg.
Az égési folyamatot három fázisra lehet osztani:
1.
Száradási folyamat
Ebben a szakaszban a fa összezsugorodik, repedések keletkeznek, ami
meggyorsítja a száradási folyamatot.
2.
Nyugalmi fázis
A száradás után kb. 100-300 celsius fok között megindul a
fa elgázosodása. Bár a fa szilárd tüzelőanyag, meggyújtva mégis túlnyomórészt fagázként ég el. Éghető
összetevőinek tömeg szerint kereken 83%-a ég el gázalakban. A fűtőanyagok közül a fa ezért a szalma mellett a gázokban leggazdagabb tüzelőanyagnak számít. Ez a gázalakban elégő 83% adja a fa fűtőértékének 70%-át.
Mivel a fa túlnyomórészt a fagáz nagy lángjaival ég el, jó elégéshez nagy égéstérre
van szüksége. A gázláng köré felhevített, oxigénben gazdag friss többletlevegőt is
kell juttatni. Erre az előmelegített, “másodlagos” (szekunder) levegőre azért van
szükség, mert a képződött, energiában gazdag fagáz csak így ég el maradéktalanul.
A fában lévő fűtőenergiát csak akkor hasznosíthatjuk maradéktalanul, ha a fagáz
oxigénnel keveredve magas hőmérsékleten éghet el. Csak ekkor nem szállnak
tökéletlenül hasadt szénhidrogén-(oxid-)vegyületek a kéményen át a légkörbe. A
fagázok tökéletes elégésekor széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik, mindkettő
természetes, a környezetet nem szennyező anyag.
3.
Kiégési folyamat
Hő hatására a fa szénhidrogén-vegyületeinek hidrogéntartalmú összetevői
lehasadnak és gáz formájában elégnek. A gyorsan távozó fagáz miatt nem jut
elegendő oxigén a fadarab felületére, ezért ez egyre inkább faszénné alakul át. A
gázok eltávozása után a faszén 500-800 celsius fok hőmérsékleten elizzik. A tiszta faszén
ugyanis jóformán láng nélkül ég el, ezért a faszén kandallóba nem való.
Egy darab fában, egy időben mind a három folyamat lejátszódhat.
Égéstermékek
Az égési levegő 80%-át elsődleges (primer) levegőként kell a fatűzhöz juttatni. Ez a
“primer levegő nélkülözhetetlen a fa összetevőinek bomlásához és a fagáz
képződéséhez, de a faszén sem ég el nélküle. Az égési levegő 20%-át
másodlevegőként kell a fagázlángok térségébe juttatni. A “szekunder levegő” a fagáz
tökéletes elégéséhez kell.
Jó tűzterekben örvényszakaszok vagy szűk fúvónyílások segítik elő a jobb
keveredést annak érdekében, hogy a fagáz elegendő oxigénhez jutva, lehetőleg még
a hőcserélők elérése előtt tökéletesen elégjen, ehhez legalább egy percnyi kiégési
időre lenne szüksége.
Nem csak a túl kevés levegő hátrányos, de a túl sok is ugyan olyan kedvezőtlen.
10kg légszáraz fa elégéséhez 30-40 m3 levegő szükséges. Ha túl sok levegőt
adagolunk, a többletet is fel kell melegíteni. A feleslegesen felhevített levegővel
energia távozik a kéményen át anélkül, hogy hasznot hozna. Ha a füstgáz
hőmérséklete 200 fok, akkor minden feleslegesen adagolt és melegített köbméter
levegő kb 70Wh hő veszteséget jelent. Égéskor elsősorban víz H2O (elgőzölögve) és
széndioxid CO2 kell, hogy keletkezzen. A tapasztalatok szerint a fa égése során
bizonyos körülmények között más anyagok is felszabadulnak, melyet füst és
kellemetlen szagok formájában érzékelünk. Ennek oka a fából kiszabaduló gázok
nem megfelelő elégése, mely létrejöhet:
- alacsony égéshőmérséklet, nedves fa,
- a teljes égéshez szükséges levegő hiánya,
- nem megfelelő műszaki állapotú, vagy nem megfelelően működtetett tüzelő készülék miatt.
Az így keletkező anyagok sokfélék lehetnek: széndioxid, ecetsav, fenol, metán,
formaldehid...
Fabrikett tüzelés
A
brikett
fűtőanyag
ára kicsit magasabb, mint a tűzifáé, de tömörebb anyag, és jobb
az égés hatásfoka is, így kevesebbet kell belőle vásárolni. Bármennyire is
automata
egy fatüzelésű
kazán
, így több gondoskodást igényel mint egy gázkazán, de a fűtési
költségekben jelentkező tetemes különbség mindenképpen megéri a fáradtságot: a
brikettel való
tüzelés
a szokásos fűtési rendszerek (Pb-gáz, elektromos áram,
olajfűtés) költségének csupán kb. 60-70%-ába kerül, így a kezdeti beruházás 1-2
fűtési idényen belül megtérülhet.
Brikettel
való
fűtés
megvalósítható kandallóval,
kályhával, kazánnal. A
kazánokról
, kandallókról, kályhákról a kandallók menüpont
alatt olvashat.
Pellet tüzelés
A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját
anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány milliméteres átmérőtől a
több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot az alapanyag és a használt
pellettálási technológia függvényében.
Amennyiben teljes kényelemre vágyunk, és nem kívánunk a kazán napi töltésével
foglalkozni, választhatjuk a fapellet tüzeléses kazánokat. Ezek a gázkazánokhoz
hasonló, rendkívül kényelmes üzemeltetést kínálnak. Sajnos, vannak azonban olyan
szempontok is, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk.
A pellet hazánkban ugyan már beszerezhető, de még korántsem mondható
elterjedtnek. Az épületen belül pedig megfelelő méretű tárolót kell számára
kialakítani, amelyet bizonyos időszakonként újra kell tölteni. Ugyancsak fontos
szempont – az ár mellett – a pellet minősége.
A nem eléggé szilárd, poros tüzelőanyag komoly működési zavarokat
eredményezhet, mind az adagolás, mind pedig a tüzelés során.
A tüzeléstechnikában egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol
fűrészport préselnek pellet formába, ami így a fűrészpornál könnyebben ég el,
ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű és emiatt automatizált házi
tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A fapellet legelterjedtebb
mérete a 6 mm-es átmérőjű és 2–5 cm-es hosszúságú.
A pelletfűtés azért környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot
használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben. Ezért
hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égés miatt a káros anyag kibocsátása is
alacsonyabb.